Volg ons via

TwitterFacebookFeed

Uitgelicht

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
 • Klik op het woord om het item te openen.
  Video's uit Weststellingwerf
  Zwembaden

  Geschiedenis van Weststellingwerf

  Wie is BlikOp Weststellingwerf
  Uit-Stapjes
  Column Dorpen in beeld
  Simpelweg Bijzonder Kinder pagina

  Hup Holland Hup Holland
Extra

Oosterstreek was van oudsher onderdeel van het dorp Noordwolde, maar werd in 1988 een apart dorp. Met zijn 527 inwoners zijn er slechts 6 dorpen in Weststellingwerf die groter zijn.


Gertrud van LeeuwenOp deze pagina vindt u de column van Gertrud van Leeuwen uit Sonnega. Gertrud is zelfstandig adviseur Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en gemeenteraadslid / fractievoorzitter GroenLinks.

Zij woont en werkt in een nul-energiehuis dat gebouwd is in 1995. Het huis is in 2007 gekozen als voorbeeldproject voor duurzaam bouwen.

www.gertrudvanleeuwen.nl
____________________________________________________________________________________________________

Rechten van ieder kind.

Na de Tweede Wereldoorlog richten de Verenigde Naties een noodfonds voor kinderhulp op: UNICEF. Zij bracht hulp aan de kinderslachtoffers van de oorlog.
Toen die hulp niet meer nodig was, richtte de organisatie zich op de kinderen in ontwikkelingslanden en andere landen...MUNNEKEBUREN - Bezoekerscentrum De RietNymf
De RietNymf is een aanrader voor eenieder die de natuur een warm hart toedraagt. Ook (en vooral) kinderen kunnen hier, op een speelse manier, kennismaken met verschillende aspecten van de natuur.


WOLVEGA - Kinderboerderij
Sinds 2008 is er een kinderboerderij in Wolvega die voor jong en oud gratis toegankelijk is. De boerderij is gevestigd naast Verpleeg- en Zorgcentrum Meriant.
Het geheel is klein van opzet maar daardoor nog niet minder leuk.


OOSTERSTREEK  - Forellenvijver "Het Oosterseveld"
Wie van vissen houdt of het gewoon eens wil proberen kan eens een dagdeel naar forellenvijver(s) "Het Oosterseveld" gaan.  Men vindt hier 2 vijvers van elk zo’n 300 m2 waar naar keuze op regenboogforel of zalmforel gevist kan worden.


NOORDWOLDE – Spokeplas
De Spokeplas (ook wel Spokedam genoemd)  is een meer omgeven door grasveld en bebossing. In de bossen kan naar hartelust gewandeld worden. De Spokeplas zelf wordt op warme zomerdagen druk bezocht door water- en zonaanbidders van alle leeftijden.NIJETRIJNE – Driewegsluis
Driewegsluis is een toeristische trekpleister zonder dat het er ooit overdadig druk is. Op dit punt komen 3 wateren bij elkaar. Boten varen af en aan (in het hoogseizoen) en er is een sluis waar de boten doorheen kunnen.


WOLVEGA - Zwemplas Vlinderslag
Sinds Maart 2010 is de Vlinderslag aangewezen als officiële zwemlocatie in Friesland. Hiermee is de Vlinderslag een van de 48 officiële zwemlocaties in Friesland.
De Vlinderslag is een eenvoudige natuur zwemplaats met een strandje en een afgebakend ondiep gedeelte waar de kinderen onder toezicht van hun ouders kunnen spelen.


Sonnega, Weststellingwerf
Sonnega telt zo’n 240 inwoners en grenst aan het dorp Wolvega. Sonnega bestaat uit een van noordoost naar zuidwest lopende weg, de Sonnegaweg. Dit maakt van Sonnega een typisch “lintdorp” met echter vele doorkijkjes naar  het buitengebied. De afwisseling van bebouwing en open plekken is kenmerkend voor Sonnega.

Het landschap is afwisselend met bos, cultuurgronden en een uitgebreid netwerk van fiets- en wandelpaden. Er zijn mogelijkheden om te kanoën, vissen of gewoon lekker van de rust en ruimte te genieten.
Klokkenstoel Sonnega

In Sonnega vind men 1 van de 5 klokkenstoelen welke Weststellingwerf rijk is. In Sonnega heeft een kerk gestaan, maar die is voor 1840 reeds afgebroken, waarna de kerkklok in de klokkenstoel werd gehangen.

Bedrijven in Sonnega

Een aantal bedrijven heeft zich in Sonnega gevestigd waaronder  een caravancentrum, een landbouwmechanisatiebedrijf, een autohandel en een aantal agrarische bedrijven.

De manege van Sonnega is van behoorlijk formaat en  bestaat uit twee rijhallen, een wedstrijdhal van 60 bij 25 meter met een eb en vloed bodem en een rijhal van 40 bij 20 meter. Een gezellige kantine is tussen deze rijhallen geplaatst.


Manege De Caprilli, Sonnega

Foto's: Sanjay Debnath

Terug naar dorpen


Omni-veld Ter IdzardTer Idzard maakt samen met Nijeholtwolde en Oldeholtwolde deel uit van “De Drie Dorpen”. Feesten worden gezamenlijk georganiseerd en ook delen zij een basisschool welke in Oldeholtwolde is gevestigd.De Bult Ter-Idzard

In het dorp vindt men een dorpshuis genaamd “De Bult” met daarachter het “Omni-veld” met het oude korfbalveld wat nu in de winter nog als ijsbaan dient. Daarnaast is er het kleine openlucht theater Et Darreltien. Op dit veld vindt ook het jaarlijkse “Bult Festival” plaats.

Op een doordeweekse dag vindt men hier vooral kinderen die het verharde terrein benutten als fiets- en skelterbaan.
Onlangs was Ter Idzard nog de locatie voor de derde “boerentrekkertrek. Ruim 400 bezoekers stroomden tezamen om zich te vergapen aan de prestaties van de imposante rijtuigen van de ruim 140 deelnemers.

Darreltien Ter Idzard


Naast het dorpshuis vindt men de edelstenenwinkel van Tosca Tetteroo genaamd “De Krater”. De Krater werd reeds in 1980 opgericht en is onlangs in Ter Idzard neergestreken. Tosca Tetteroo timmert echter al jaren aan de weg als auteur, cursusleidster en specialist op het gebied van edelstenen. Gedurende 7 jaar was Tosca ook elke zondag op radio Veronica te beluisteren.

Een eindje verderop in oostelijke richting vindt men een authentieke boerderij. Nog een eindje verder (na het bord voor einde Ter Idzard) verschijnt vervolgens aan uw linkerhand het enigszins beroemde “Kerkje van Ter Idzard”. Het is inderdaad een kerkje van niet al te groot formaat en met een authentiek orgel uit 1904. Het dankt zijn roem voor een goed deel aan het feit dat het onlangs grondig gerestaureerd is. Ooit stond er bij deze kerk overigens ook een klokkenstoel, terwijl de kerk zelf toen nog geen toren had. Nadat er een toren op de kerk gebouwd was, is de klokkenstoel verwijderd.

Kerkje van Ter Idzard


Rijdt u nog verder door in oostelijke richting dan treft men daar nog de boerderij van de familie Bruinsma aan met ruim over de 100 edelherten, welke voor de slacht gefokt worden.

Boerderij edelherten


Terug in het centrum van het dorp vindt men in de zomer grote hoeveelheden fuchsia’s in de tuinen van de familie Woudstra en de familie Diever. Jaarlijks wordt er een open dag georganiseerd waarop eenieder uitgenodigd is deze verslavend interessante planten te komen bekijken.

Fuchsia Ter Idzard


Voor wat betreft bekende Nederlanders, is er naast Tosca Tetteroo, ook nog Caspar Burgi die in Ter Idzard woonde. Casper is een uit Zwitserland afkomstige topkok welke onder de programma’s  Food&Fit en Aperitivo bij RTL4 presenteerde. Ook kookte hij in 2010 diverse gerechten bij “Koffietijd”.
Wie nog steeds in het dorp woont is inline skater Lars Scheenstra. Deze werd onlangs nog derde op het Europees Kampioenschap inline skating in Italië.

Foto's: Sanjay Debnath
Terug naar dorpen


Steggerda, WeststellingwerfMet 1.091 inwoners is Steggerda het derde dorp van Weststellingwerf, voor wat betreft inwonersaantal. Desalniettemin is Steggerda beduidend meer landelijk en ruimtelijk dan de nummer 1 en 2, Wolvega en Noordwolde.

Steggerda is een langgerekt dorp (lintdorp) met veel vrijstaande huizen en boerderijen. De inwoners verdelen hun dorp in twee dorpskernen, Steggerda-Kerk en Steggerda-Vaart.

Steggerda

Steggerda huisvest twee prachtige kerken, een Rooms-katholieke en een Protestantse kerk.  Jarenlang was er ook een supermarkt met postkantoor. Deze is echter rond 2004 gestopt.

Rooms-katholieke kerk

Rooms-katholieke kerk Steggerda


Protestantse kerk
Protestantse kerk Steggerda

Grootste werkgever in Steggerda was ooit de melkfabriek de Toekomst.  Door centralisatie van de melkafgifte werd deze fabriek gesloten en overgenomen door de familie H. Dijkstra die er een veilinghal, genaamd  Het Kompas van maakte. Ook deze veilinghal is inmiddels verleden tijd. Het pand is gesloopt en op deze locatie worden nu woningen gebouwd.

Harley Davidson SteggerdaEr is een winkel in Steggerda welke publiek van heinde en ver aantrekt. Dat is de Harley Davidson winkel. Bij de winkel is tevens een werkplaats en een gedegen voorraad onderdelen voor dit speciale type motoren.

Zwerfkei Steggerda


Op de hoek van de Steggerdaweg/Mulderstraat staat een reusachtige zwerfkei op een sokkel die 200.000 jaar geleden werd aangevoerd vanuit Scandinavië tijdens de derde ijstijd. Tijdens de ruilverkaveling werd deze steen gevonden. In 1979 werd de steen door de vereniging Dorpsbelang Steggerda geplaatst.


Net buiten de dorpskern is een Saksische boerderij te vinden. Hiervan zijn er slechts 2 in geheel Weststellingwerf, de tweede is gelegen in het dorp Boijl. De boerderij is in 1731 gebouwd en wordt tegenwoordig naast woongelegenheid ook uitgebaat als ijsboerderij onder de naam De Saks.

Steggerda

Burgemeester  Heite woonde tijdens zijn ambtsperiode in Steggerda. Later werd hij ook nog tot ereburger van de Gemeente Weststellingwerf benoemt. Een andere bekende inwoner is beeldhouwer en medailleur Guus Hellegers. Deze kunstenaar werkt vooral met brons en steen en heeft diverse kunstwerken in ons land doen verrijzen.

Hellegers ontving diverse prijzen, waaronder de Grand Prix van de Fédération Internationale de la Médaille (Fidem) in 1996 en de Hannie Mein Kunstprijs in 2006.

Bekend op lokaal nivo is sleutelhangerverzamelaar Nick Vuist. De 14-jarige Nick laat middels een bord in zijn tuin weten hoeveel sleutelhangers hij al heeft. Hij heeft er al duizenden en is nog lang niet van plan te stoppen.

Nick Vuist

Foto's: Sanjay Debnath
Terug naar dorpenWellicht de meest bekende Weststellingwerver ter wereld is Peter Stuyvesant, de oprichter van New Amsterdam, wat later New York werd toen hij New Amsterdam aan de Engelsen verkocht. Er wordt soms gezegd dat hij in het Weststellingwerfse Peperga geboren en getogen zou zijn, maar Scherpenzeel weet het zeker: “Peter Stuyvesant is geboren en getogen in Scherpenzeel! Hij is geboren in het pastoriehuisje achter de kerk.” Ter ere van deze befaamde Weststellingwerver is op de kruising nabij Spanga "De naald" geplaatst. Dit is het smalle hoge monument met het zeilschip er bovenop.

Ook Idols finaliste Dewi Pechler woonde ten tijde van de opnames voor Idols in Scherpenzeel.

Scherpenzeel telt 439 inwoners en is de grootste van de 6 dorpen in de Grote Veenpolder. Hier vind men ook 1 van de 3 vvv/tip’s van Weststellingerf (de andere 2 vindt men in Wolvega en Noordwolde) alsook een warme bakker, supermarkt, restaurant en Winkel van Sinkel incl. postagentschap.

Hier vindt men ook een Nederlands Hervormde Kerk met een prachtige spitse toren en gebrandschilderde ramen van de bekende Friese glaskunstenaar Ype Staak.

Scherpenzeel is rustig en landelijk gelegen en op slechts 12 km afstand van Wolvega waar elk mogelijke service voor handen is.

Nederland kent nog een Scherpenzeel. Dit is echter een grotere stad welke tussen Leusden en Veenendaal gelegen is.

Fotografie: Sanjay Debnath
Muziek: http://incompetech.com/  


Terug naar dorpen


<< Start < Vorige 1 2 3 Volgende > Einde >>
Pagina 1 van 3
BlikOp Weststellingwerf maakt gebruik van cookies. Dit doen wij om onder andere de website te kunnen analyseren en daarmee het gebruiksgemak te vergroten. Daarnaast plaatsen wij cookies om advertenties te tonen. Door gebruik te blijven maken van BlikOp Weststellingwerf, of door op 'Akkoord' te klikken, geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies. Wilt u meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons privacybeleid.
Akkoord